meeBo

Sunday, January 1, 2012

20 Telefon bimbit@telefon pintar terbaik / Top 20 mobile/smart phone

Setiap orang antara kita mesti memiliki sekurang-kurangnya sebuah telefon atau hari ini lebih ramai yang memilih telefon pintar (smart phone).Revolusi telefon pintar (smart phone) yang saban hari semakin maju, dulu kita memerlukan sebuah telefon bimbit untuk membuat pangilan dan untuk menguna khimat pesanan ringkas (SMS).Jika kita perlu mengambil gambar kita perlu membawa sebuah camera dan untuk mendapat pencapaian dunia luar tanpa sempadan pada waktu itu kita perlukan sebuah komputer untuk menghantar dan mendapatkan sebarang jenis maklumat dari rantaian internet.Tetapi itu semua tinggal sejarah,zaman klasik Nokia 3310 yang amat terkenal.Kini kesemua tugas yang perlu dilakukan oleh setiap satu peralatan yang besar tadi telah dimampatkan dan ia telah berevolusi ke sebuah telefon  pintar atau lebih dikenali sebagai Smart Phone.

Ciri-ciri utama sebuah telefon pintar adalah fungsi asal telefon bimbit itu sendiri ia itu membuat pangilan tetapi ia juga telah dipermajui dangan membuat pangilan video.Ciri yang agak am bagi sebuah telefon bimbit ia itu menghantar dan menerima pesanan ringkas (SMS) tetapi ia telah dipermajui dengan Pesanan pelbagai media (MMS) yang mana kita boleh meletak gambar,video dan lagu pada pesanan ringkas ini.

Kita tidak lagi perlu untuk membawa kamera untuk merakam detik-detik indah dan tidak kira waktu,mungkin dalam keadaan spontan juga kita boleh mengambil gambar dengan hanya mengeluarkan telefon pintar kita dari dalam poket bahkan untuk mengambil video pun kita boleh berharap pada telefon yang pintar ini.

Hiburan adalah antara element penting bagi sebuah telefon pintas hari ini.Jika dahulu kita bermula dengan Walkman sebagai medium hiburan bergerak selepas itu dievolusikan dangan pemain CD mudah-alih dan kemudian medium pemain muzik digital MP3. Kini tugas menghibur ini terletak pada telefon pintar anda.Bila-bila waktu khimat ia diperlukan hanya semudah menekan menu sahaja,telinga kita sudah dapat menikmati alunan muzik yang diminati.

Teringat memori indah dan mahu menonton semula, dengan menekan menu pada telefon pintar anda sahaja semua kenangan indah yang telah diabadikan pada gambar atau video dapat dilihat dan ditonton tidak kira waktu atau tempat.Begitulah berkuasanya alatan ciptaan manusia yang sangat berpengaruh dalam hidup kita.

Seterusnya saya akan meperbariskan 20 telefon pintar yang terbaik bagi tahun 2011.Segala penilaian telah dilakukan oleh pihak www.techradar.com berdasarkan hasil jualan dan kepenguaan telefon pintar terbabit diserata dunia.

Tempat ke 20 : Samsung Galaxy S
 Samsung Galaxy S hanya berjaya untuk tinggal di ranking top 20 kita kerna ia telah mengurangkan harganya dan sekurang-kurangnya ia masih berberoperasi mengunakan versi terbaru Android juga.

Tempat ke 19 : Samsung Galaxy Ace
Jika diberi pilihan antara Galaxy S dan Galaxy Ace mungkin ramai antara kita kan memilih Galaxy Ace kerana reka bentuk yang mirip Iphone dan prestasi yang setanding Galaxy S.

Tempat ke 18: LG Optimus 3D
 LG Optimus 3D telefon pintar pertama yang dilengkapi dengan paparan digital 3D (tiga demensi)

Tempat ke 17: INQ Cloud Touch (Saya tidak pasti terdapat atau tidak di pasaran Malaysia)
Dalam memutuskan 20 telfon pintar,INQ Cloud Touch tersenarai kerana ia mempunyai rekabentuk yang menawan dan nipis juga kerana ia mempunyai prestasi yang mengagumkan bila kita bercakap mengenai kelajuan pemprosesan data.

Tempat ke 16: Motorola Atrix

Apabila Motorola mengumumkan Atrix di CES 2011, kami telah ditiup oleh teknologi yang disumbat ke dalam pakej kecil. Dwi teras Tegra 2 pemproses 1GHz, bateri 1930mAh dan skrin qHD bermakna Atrix itu jauh lebih berkuasa dari telefon pintar yang ada pada waktu ini.

Tempat ke 15: HTC Wildfire S
 HTC Wildfire S mungkin hanya evolusi dari siri sebelumnya iaitu HTC Wildfire tetapi ia tetap memilki daya penarik tersendiri.

Tempat ke 14: HTC ChaCha
 HTC Chacha mungkin lebih digemari oleh mereka yang dahaga jaringan sosial yang amat berpengaruh dikala ini.

Tempat ke 13: Google Nexus S
 Google Nexus S adalah peranti permata yang beroperasi mengunakan Android 2.3 dan ia antara telefon pintar yang terawal mengunaka teknologi NFC ( near field connection).Reka bentuk yang menawan dan prestasi paparan digital Super AMOLED dari Samsung.

Tempat ke 12: Sony Ericsson Xperia Mini / Mini Pro
 Sony Ericsson Xperia Mini / Mini Pro adalah evolusi yang berjaya dari model terdahulu iaitu Xperia X10 Min dan sesungguhnya pihak Sony Ericsson tahu kehendak pelangannya.

Tempat ke 11: iPhone 4
Tidak perlu diperkenalakan lagi siri Apple ini,ia adalah evolusi terbaik dari Iphone 3Gs.Dangan aplikasi yang sungguh banyak dan berguna menjadikan ia antar telefon pintar yang terhangat.

Tempat ke 10: BlackBerry Curve 9360
 Siri Curve telah menyelamat RIM dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan The Curve 8520 amat popular tahun yang masih menjual selepas pelancaran.

Tempat ke 9: Orange Monte Carlo (Saya tidak pasti terdapat atau tidak di pasaran Malaysia)

 Bukan setiap telefon perlu kos beribu-ribu ringgit untuk digunakan, dan bagi orang-orang yang mahu versi terbaru Android, skrin besar untuk filem. Orange Monte Carlo adalah salah satu telefon pintar untuk dimilki.

Tempat ke 8:HTC Incredible S
 Keupayaan HTC untuk membuat telefon pintar berskrin besar pada Android seolah-olah tidak pernah berakhir, dengan hampir setiap model baru saban minggu.

Tempat ke 7: BlackBerry Bold 9900

RIM telah dibelengu sedikit masalah pada tahun 2011,tetapi ini tidak menghalang mereka membawa Bold 9900 ke pasaran.Ia memberi pengalaman mengunakan sistem pesananan dan layaran internet yang terbaik.


Tempat ke 6: Sony Ericsson Xperia Ray
 Sony Ericsson mempunyai sesuatu reboot telefon pintar pada tahun 2011, dengan siri-siri seperti Xperia Arc dan Xperia Mini membuktikan hits besar.

Tempat ke 5: HTC  Desire S
 Pihak techradar agak terkejut dengan populariti HTC Desire S,dengan harga yang agak berpatutan ia dikuasai dengan pemproses Dual Core yang memberi lebih kuasa pemprosesan data.HTC Desire S juga dilengkapi dengan HTC Sensation yang lebih mesra penguna.

Tempat ke 4: Sony Ericsson Arc S
 Apabila kita bercakap tentang Telefon Phoenix, selama-lamanya akan dibayangi Sony Ericsson Xperia Arc, dan walaupun hanya yang berusia beberapa bulan, ia sudah dinaik taraf itu Xperia Arc S.

Tempat ke 3: HTC Sensation

Umpama pertempuran hebat dalam saingan antara HTC Sensation dan Samsung Galaxy S2.
Kedua-dua dikuasai oleh pemproses dual core, kedua-duanya mempunyai perisian yang canggih dan kedua-dua jenama di belakang mereka telah menikmati kejayaan dengan Android pada masa-masa kebelakangan ini.

 Tempat ke 2: iPhone 4S
 Pasaran diserata dunia dikejutkan dengan pengumanan Apple mengenai iPhone 4S yang mana serata dunia mengosipkan bahawa Apple akan memasarkan iPhone 5 yang kononnya lutsinar sepertimana dapat dilihat dalam cerita "Real Steel".
Walau banyak saingan dari jenama lain,Apple tetap ungul dengan iPhone 4S yang lebih berkuasa dari iPhone 4 yang amat popular.

Tempat pertama : Samsung Galaxy S2

Kecewa? Tak perlulah kerana penilaian telah dibuat atas segala faktor seperti prestasi,nilai harga dan populari sesebuah telefon pintar.Pihak Techradar telah menilai kesemua aspek dan Samsung Galaxy S2 telah dinobatkan sebagai juara setakat ini.

Adakah anda fikir ia boleh memegang mahkota juara dan melihat cabaran iPhone 4S? Ya kenapa tidak, walaupun Apple mengeluarkan telefon pintar terbaik setakat ini, kita masih ada yang mengesyorkan pencabar dari Samsung untuk cabaran dari aspek rekabentuk dan aplikasi yang amat berguna yang dimampatkan dalam sebuah telefon pintar.

Apa yang memikat hati pihak Techradar adalah bagaimana Samsung "membungkus" segala perisian dan pemproses berkuasa dalam sebuah peralatan yang direka sangat menawan. Tahniah Samsung Galaxy S2 !!!

No comments: